top of page
Foto van schrijverJurjen van Aken

Waarom traditionele oplossingen niet de oplossing zijn voor werkstress?



Het nieuwe jaar is inmiddels alweer enige tijd onderweg. Velen hebben zich aan het begin voorgenomen om dit jaar gezonder te gaan leven. De een kiest voor de sportschool, de ander voor een gezonder leefpatroon en weer een ander kiest bewust voor de vakantie als ont-stressor. Stuk voor stuk prima initiatieven want uit onderzoek blijkt dat je hiermee gemiddeld 6 jaar langer leeft. Maar waarom zijn dit niet de oplossingen om werk gerelateerde stress aan te pakken?


Door de jaren heen leer je door jouw zintuigelijke waarneming (zien, horen, ruiken, proeven en tastzin). Hiermee bouw je een indrukwekkende ervarings-bibliotheek op waarmee je je steeds makkelijker een weg baant door het leven. Neem als voorbeeld jouw taalbibliotheek. Is deze door de jaren heen naast de Nederlandse taal gevuld met de Engelse taal, dan gaat het communiceren met Engelsen je gemakkelijk af. Dit geldt ook voor andere zaken, zoals rekenen etc. Maar niet altijd banen we ons gemakkelijk een weg door een situatie. Wat is hier aan de hand?


Activaties, het begin van stress?

We kennen allemaal wel iemand die last heeft van blozen of transpireren. Door iets wat ze zelf soms ook niet (her)kennen, verschieten zij van kleur of breekt het zweet (oksels/ voorhoofd) hun uit. Heel ongemakkelijk en vaak op een ongepast moment. Hetzelfde geldt ook voor ongewenst gedrag. Iemand houdt in sommige situaties (te) veel de controle in handen of is (te) perfectionistisch of gaat (te) gemakkelijk het conflict aan. Herkenbaar?


Vaak hebben deze mensen al van alles geprobeerd om hier vanaf te komen, maar niets hielp langdurig.


Wat is die echte oorzaak dan?

Het uitgangspunt van menselijk gedrag is dat iedereen zich goed wil voelen. Met andere woorden: weg van een ongemakkelijk, vervelend gevoel. Hoe ontstaat nu een vervelend gevoel? Door je zintuigelijke waarneming in combinatie met jouw opgebouwde bibliotheek. Je zintuigen (zien, horen, ruiken, proeven en tastzin) nemen 1 miljoen keer sneller dan je bewuste brein een gebeurtenis waar. Mocht er ‘gevaar’ dreigen dan activeert jouw oer-mechanisme (vechten-vluchten-verstarren). Hoe dat werkt? Iemand wordt in het bijzijn van anderen aangesproken op zijn of haar gedrag of een gemaakte fout, of heeft een voortgangsgesprek met z’n baas, of leest een e-mail van een lastige collega of…. vul maar in. Wanneer dit als (te) onprettig wordt ervaren, activeert het vervelende gevoel en stuurt het jouw gedrag. Je ratio (je bewuste denken) zoekt vervolgens een verklaring voor het voelen en gedrag. Je gaat piekeren en overtuigingen creëren, je wordt heel boos, loopt weg of je sluit je af (vechten-vluchten-verstarren principe). Ben je hiermee geholpen? Nee helaas niet. Vaker zien we dat dit, naarmate de tijd vordert, zich verergert.


Wat is de essentie?

Iedere keer dat iemand iets in deze trant ervaart, zelfde personen tegenkomt, dezelfde zaken ziet of kenmerken die overeenkomen, dan activeert het vervelende gevoel OPNIEUW of wordt het vervelende gevoel opnieuw geactiveerd, wordt constant sterker en meer beladen.


In mijn aanpak ‘het andere gesprek’ richten we ons op de activaties, om deze voor goed te elimineren.

Klanten ervaren daarna rust, energie en ruimte voor het nemen van juiste beslissingen. De triggers die werkstress veroorzaakten, zijn nu voorgoed opgeruimd. De methode is niet belangrijk, dat het werkt wel. Er zal een wereld voor je opengaan. Interesse? Wil je rustiger slapen zonder yoga, slaappillen of………? Laten we dan eens kennismaken. Kijken wat ik voor je kan betekenen, geheel vrijblijvend.

8 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page